Várady Szabolcs

SZOMORÚ JEGYZET KÜCSI PÁL VERSEIHEZ

„Kücsi” Simon Pál fentebb olvasható, ez év május 4-én kelt elektronikus levelére némi késéssel (a szerkesztői munka örök társa a restancia) ezt válaszoltam június 8-án:

Kedves Simon Pál!
Ne haragudjon, nem voltam Magyarországon egy ideig, és most veszem csak észre, hogy mennyire elmaradtam a válasszal. Nagyon különös a kép, amit magáról fest: Sinka István laptoppal. A versek mindenesetre gyakorlott költőre vallanak. Az embert még az a gondolat is megkísérti, hogy nem irodalmi játékról, egy ismertebb költő fiktív énjéről van-e szó. Mindenesetre most már sürgősen megnézzük együtt is, és remélhetőleg a jövő héten értesíteni tudom a szerkesztőség döntéséről.
Elnézését és még egy kis türelmét kérve üdvözli
Várady Szabolcs

Levelezésünk ezután így alakult:

2010. június 10. 15:40
Kedves Szabolcs,
Simon Palkó barátom nevében is igyekezlek biztosítani, hogy nem akartalak félrevezetni. De tudnom kellett, hogy a figura, és ami fontosabb: a látásmódja valóban létezik-e. Mindenesetre szeretném, ha azonosságunk még jó darabig nem tudódna ki, mert a lényeg éppen az, hogy nyomorult állapotomnak találjak megfelelő hasonmást, akire a terheimet átrakhatom.
Remélem, a versek a többieknek is tetszeni fognak. Talán jó lenne, ha elsőre őket sem világosítanád fel. Az ő benyomásaik is fontosak volnának nekem.
Szeretettel üdvözöllek mindnyájatokat.
Bodor Béla

2010. június 10. 15:58
Kedves Béla,
köszönöm a felvilágosítást, és egyelőre nem adom tovább a kollégáknak, másnak meg pláne nem. Én magam mindenképpen a közlés mellett vagyok, és azóta levélben Sándor is csatlakozott hozzám. Azt írta, hogy nyilvánvalóan fikció, „de az igazság az, hogy nagyon jó. Én nem nyomoznék, hanem belemennék a játékba”. Ebben az esetben azonban a figurához a kísérőlevél is hozzátartozik – remélem, nem ellenzed, hogy azt is közöljük.
Nagyon reménykedem benne, hogy Kücsi Simon Pál még sokáig alkot, és idővel majd derűsebbeket is.
Szeretettel üdvözöl
Szabolcs

Hiú remény volt. Augusztus 10-én jött a hír, hogy Bodor Béla hajnalban meghalt. Kücsi Simon Pál posztumusz versei jelennek meg a Holmiban. Bodor Bélára következő számunkban emlékezünk.